Elasticsearch – zoeken in Moodle

Global Search is in Moodle 3.1 als nieuwe functie geïmplementeerd. Met Global Search kan een gebruiker uitgebreid zoeken naar allerlei informatie waar de gebruiker ook toegang toe heeft, inclusief documenten die in Moodle staan. Global Search is geïmplementeerd als een webservices in Moodle en dat betekent dat een externe zoekmachine zoals SOLR of ElasticSearch nodig is voor het indexeren van de Moodle site en het doorzoeken van de informatie.

De gebruiker die zoekt binnen Moodle krijgt resultaten terug vanuit de externe zoekmachine. Oftewel, zonder een externe zoekmachine zoals SOLR of ElasticSearch werkt Global Search niet in Moodle. Sinds Moodle 3.5 is er wel Simple Search aanwezig, maar hiermee kunnen geen bestanden gevonden worden.

Avetica biedt deze dienstverlening aan en heeft gekozen voor ElasticSearch als externe zoekmachine omdat deze meer schaalbaar is. Wij maken gebruik van de Moodle Plugin Elastic (https://moodle.org/plugins/search_elastic).

De technische specificatie voor gebruik van ElasticSearch per Moodle site zijn:

  • Schijfruimte: maximaal 24 Gb
  • Gereserveerd geheugen: 2 Gb
  • 24/7 monitoring
  • Beveiligde verbinding middels SSL-certificaat met ElasticSearch

De kosten zijn € 150,- excl BTW.

Voor het hostingabonnement van ElasticSearch geldt een contractperiode van één jaar. Echter, deze wordt afhankelijk van de contractperiode van de Moodle site waarmee ElasticSearch wordt gekoppeld. Zolang er geen schriftelijke opzegging van de Moodle site en/of ElasticSearch zijn ontvangen, zullen deze overeenkomsten telkens stilzwijgend worden verlengd voor een periode van één jaar. Het is mogelijk om het hostingabonnement van ElasticSearch separaat te beëindigen per einde contractdatum van de Moodle site.

Neem contact op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.