Wiki = what I know is

Afgelopen maandag heb ik in Zoetemeer van Rene Jansen een presentatie gehoord over de zakenlijke mogelijkheden van sociale netwerken. In een rap tempo presenteerde hij de ontwikkelingen van vroeger tot nu om de opkomst van de sociale netwerken te verklaren. Ook liet hij voorbeelden zien van sociale netwerken die nu binnen organisatie draaien, zoals Plein66 van de D66. Doorzoekend op de site van zijn bedrijf Winkwaves, kwam ik op het artikel “De menselijk maat in kennismanagement“. Vooruitlopend op het onderwerp van de sociale netwerken, behandeld Rene Jansen in dit artikel de wiki’s als platform voor kennisdeling. Wat ik nog niet wist, is dat er een afkorting van wiki bestaat, namelijk “what I know is”. Op de Nederlanse pagina op wikipedia staat dit niet vermeld, wel op de Engelse. Daar staat het volgende:

“Wiki” (/wiːkiː/) is a Hawaiian word for “fast”. “Wiki Wiki” is a reduplication. “Wiki” can be expanded as “What I Know Is,” but this is a backronym.

Deze afkorting geeft heel precies aan wat je met een wiki kan doen: het beschrijven van feitelijke informatie. Procedures, informatie van je concurrenten, productinformatie en nuttige links zijn de meeste zaken die ik ook tegen kom bij mijn klanten die wiki’s inzetten als onderdeel van hun kennismanagement.

Uiteraard pleit Rene Jansen voor kennismanagement via sociale netwerken, omdat dat juist meer de menselijke kant benadrukt van kennis. Het sociale gedrag van gebruikers moet uitgangspunt zijn voor kennisdeling. Winkwaves heeft eigen software ontwikkeld, wat er mooi en goed uitziet. Maar met de nieuwe versie van Elgg 1.1 hebben ze er een stevige concurrent bij uit de open source communitie.