Toch weer aangepaste animaties

Iedereen kent wel de aangepast animaties in PowerPoint. Een afbeeldingen komt van rechts invliegen en één voor één verschijnen de lettertjes in beeld. Menig presentatie zit hiermee vol. De laatste jaren heb ik steeds meer van die animaties uit mijn presentaties weggelaten. De aandacht wordt teveel afgeleid. De presentatie is namelijk ondersteunend aan mijn verhaal.

Met een aantal klanten ben ik bezig om Moodle-cursussen didactisch verantwoord te ontwerpen. Steeds keert de vraag terug om PowerPoint-presentaties op te nemen. Nu ben ik daar redelijk kritisch in. Want een presentatie zonder het verhaal heeft weinig zin. Dan is het meer kretologie. Maar met programma’s zoals Camtasia Studio kan je heel goed een presentatie opnemen, terwijl je de tekst inspreekt. Een inhoudsopgave erbij en je hebt een mooie productie gemaakt in Flash.

Het bekijken van zo’n Flash-presentatie is dan opeens saai! Er gebeurt heel weinig. Er wordt wel gesproken, maar het beeld is redelijk statisch omdat er (vrijwel) geen animaties meer zijn. Samen met een klant hebben we een presentatie gebouwd die wel animaties bevat en die zijn afgestemd op wat er gezegd wordt. De aandacht moet nu worden vastgehouden door het beeld en geluid en niet meer door de presentator.

Toch niet gedacht dat ik ooit weer die animaties zou gaan waarderen …